Oleje

Nabízíme přírodní oleje - čajovníkový olej, lněný olej,tungový (čínský dřevný)olej Dále také parafinový olej i olej saflorový(světlicový,bodlákový) , d-limonen a pomerančový olej


 

Čajovníkový olej – Tea Tree Oil

Tea tree Je to esenciální olej, který se získává z listů stromu Melaleuca alternifolia (čajovník australský). Olej je složen z mnoha organických sloučenin (cineol, terpineny, pinany, seskviterpeny a další), má příjemnou charakteristickou vůni s terpenickým aroma, je bezbarvý až světle žlutý. Strom čajovníku se zkoumá od roku 1923. Ne vždy se však na čajovník pohlíželo jako na div přírody. Vlastně celá léta jej farmáři považovali za plevel. Snažili se ho vymýtit, aby mohli rozšířit chov dobytka.
Olej – Tea Tree Oil – má významné účinky antiseptické, baktericidní a fungicidní, čili působí dezinfekčně, ničí bakterie, kvasinky, plísně. Je prakticky nedráždivý i pro velmi citlivé tkáně. Používá se zevně na ošetření drobných ran, škrábanců, odřenin, na spáleniny, na potničky, hmyzí bodnutí, alergické a svědivé dermatózy, na afty, opary, kožní mykózy. U osob s přecitlivělou pokožkou je nutno používat k ošetření pouze ředěný olej.
Tea Tree Oil se poslední dobou oprávněně dostává do popředí zájmů laických i vědeckých kruhů. Vyniká především svými silnými antiseptickými účinky a je schopen dokonce potlačit i černou plíseň. Hlavní účinnou látkou je terpenen-4-ol. V kvalitním přírodním TTO je ho obsaženo přes 35 %, zatímco 1,8-cineolu pod 3 %. 1,8-cineol může způsobovat podráždění pokožky.

Jeho publikované vlastnosti:

  • proti rýmě – natřete okolí nosních dírek
  • proti akné – potírejte 3 x denně – po bodnutí hmyzem – ihned natřete TTO
  • přisáté klíště: kápněte na něj několik kapek TTO, počkejte 3 minuty a viklavým vytrvalým pohybem klíště odstraňte
  • afty, opary, koutky a další záněty – několikrát denně potřete TTO

Další odkazy:
Aromaterapie
Zázrak menom Tea Tree

Fyzikální vlastnosti:
Hustota: 0,900 g.cm-3
Index lomu: 1,477

Výběr z chemické analýzy:
terpinen-4-ol: 40,35 %
1,8-cineol: 1,759 %
alfa terpiny: 10,18 %
p-cymen: 3,228 %
limonen: 4,425 %
gama-terpinen: 21,85 %
terpinolen: 4, 287 %
alfa terpinol: 3,102 %

Způsob objednání
kontaktním formulářem
e-mailem: info (at) fima-brno.cz
sms telefonicky: 608 424 908
Uveďte prosím název, množství (ks), objem (ml), jméno a adresa pro zaslání. (např.: TTO 4 ks, 10 ml, 2 ks, 20 ml, Jan Novák, Novákova 1, Novákov 100 00)

Balení 100% TTO:

Objem Cena vč. DPH

10 ml

20 ml

55Kč

85 Kč

25 ml

92 Kč

35 ml

50 ml

110 Kč

140 Kč

100 ml

240 Kč

200 ml

500 ml

390 Kč

760 Kč

1000 ml 1490Kč

Baleno ve skleněných či PET lahvích.

 


TUNGOVÝ OLEJ 100 % (čínský dřevný olej)


 

Hlavní složkou tungového oleje jsou deriváty olejostearové kyseliny, které obsahují převážně konjugované dvojné vazby, čímž ovlivňují ve srovnání se lněným olejem rozdílné vlastnosti při zasýchání i při aplikaci.

Čím se tedy prakticky liší tungový olej od lněného? Na stejnou odolnost účinkům na povrch impregnovaného dřeva stačí 3-4 nánosy, u lněného oleje je potřeba až 10-20 nánosů. Povrchy s tungovým olejem také časem nežloutnou a více odolávají vodě. Zasýchají po 1 – 2 dnech, lněný olej po cca 1 týdnu. Tungový olej vytváří po zaschnutí pružnější impregnace, čehož se využívá i při nátěrech dřevěných lodí (je hlavní složkou tzv. dánského oleje). Povrchy s tungovým olejem bývají také deklarovány jako vhodné pro styk s potravinami i pro dětské hračky. Povrchy odolávají nejen vodě, ale i alkoholu a potravinářským kyselinám a alkáliím. Na rozdíl od povrchů se lněným olejem, je povrch s tungovým olejem více odolný plísním.

Tungový olej lze použít nejen na ochranu dřevěných povrchů, ale i železných (chrání proti korozi) a silikátových - kámen, beton (chrání proti vodě).

Tato řada přednosti vyvažuje vyšší cenu tungového oleje ve srovnání se lněným (obvykle necelý dvojnásobek).

Jak se s tungovým olejem pracuje ?

Suché povrchy se před jeho nanesením jemně přebrousí ( u dřeva ve směru vláken) a důkladně očistí. Méně sající povrchy se nejdříve impregnují roztokem tungového oleje a lakového benzinu či terpentinu (1:1), resp. jiného vhodného ředidla.Provádí se nejlépe nanesením a rozetřením na povrchu textilním materiálem.Po nanesení se nechá 20 – 30 minut vsáknout a čistým hadrem se pak setře přebytečný nános. Další nános se provádí po zaschnutí předešlého- obvykle po 24-48 hodinách, u hodně sajících podkladů i o den později. Vhodné jsou 3-4 nánosy. Poslední se obvykle již neředí.

1 l tungového oleje obvykle postačí na 10-18 m2 povrchů.

Charakteristika:hustota 0,942 (20 C)

barva Gardener 6,7-8

Jodové číslo 171-178

Číslo kyselosti 3,5-6 mg KOH/g

Číslo zmýdelnění 171-178

 

 

 

Cena vč. DPH 0,5 l 105, 1 l 195 Kč,2l 3750 Kč, 3 l 540 Kč, 5 l 750Kč

 


LNĚNÝ rafinovaný OLEJ 100 %ní

Povrchy chráněné přírodním lněným olejem odolávají vodě. Lněný olej zasýchá po 1 – 2 týdnech a vytváří bezzápachové odolné impregnace, čehož se využívá např. při nátěrech dřevěných předmětů ve vinných sklepích. Zvýrazňuje kresbu dřeva, zpevňuje povrch, chrání před vlhkostí a špínou, snadno se nanáší a udržuje. Lněný olej po čase dává dřevu krásnou jantarovou barvu

Lněný olej lze použít nejen na ochranu dřevěných povrchů, ale i železných (chrání proti korozi) a silikátových - kámen, beton (chrání proti vodě).Používá se i do malt (uvádí se 1%ní přídavek na pojivo) kdy zvyšuje odolnost vodě i brání výkvětům na omítce..

Jak se s lněným olejem pracuje ?

Suché povrchy se před jeho nanesením jemně přebrousí ( u dřeva ve směru vláken) a důkladně očistí. Méně sající povrchy se nejdříve impregnují roztokem lněného oleje s přídavkem terpentinového oleje (cca 20%).Nanášení se provádí pomocí štětce tak ,aby povrch byl prosycen ,ale na povrchu nebyl nadbytečný olej.Ten se evtl. setře textilním materiálem Další nános se provádí po zaschnutí předešlého- obvykle po 2 dnech, u hodně sajících podkladů i o 2 dny později. Vhodné je podle savosti povrchu až 6-8 nánosů, min. 2. Poslední – již nezředěný nános- se nechá 20 – 30 minut vsáknout a čistým hadrem se pak pomocí textilního materiálu (hadříku,klůcku)vetře do povrchu, resp. se s něho setře , aby na povrchu nezbyla žádná vrstva.Dokonalejší impregnace se dosáhne za tepla ,proto se za chladu olej či materiál vhodným způsobem mírně předehřívá na max.50°C(lze-li umístěním do tepla,na slunce). Malé předměty můžete nechat v oleji několik dní, aby se olej více vpil do dřeva.

1 l lněného oleje obvykle postačí obvykle na 8-15 m2 povrchů.

Skladujte v uzavřených obalech při teplotách 5-25°C chráněných před přímým slunečním zařením, ani blízko zdrojů tepla.Tkaniny nasáklé lněným olejem představují riziko samovznícení! Nasáté tkaniny je třeba sušit ve volném prostoru nebo uchovávat v uzavřené, nehořlavé nádobě.

 

 

Kde použít? Nejčastěji na dřevo,kde lze použít všude, protože neobsahuje žádné chemické přísady, tedy i např. ve vinných sklepích, obytných místnostech apod. Lze jím upravit jak nový povrch dřeva, tak i zašlý povrch dřeva. Jedním z řešení je povrch vykartáčovat vodnou kaší perkarbonátu sodného- tím se vybělí a barevně sjednotí. Pak se povrch dokonale vymeje vodou a po zaschnutí vybrousí jemným smirkem.. Takto upravený povrch se zbaví prachu na povrchu a napustí olejem na dřevo.Podle potřeby se napouštění provádí i několikráte-u tvrdých dřev je vhdoné prvé nánosy provést olejem rozpuštěným např. v terpentinovém oleji či d-limonenu.Po nanesení a nasátí každé vrstvy se savým materiálem(bavlněný klůcek apod.) vytře od přebytků s povrchu .Vzhledem k tomu, že olej nezasychá rychle, lze toto provést i po několika hodinách. Obvykle úplné zaschnutí a proschnutí trvá až 2 týdny.

Je známo, že lněný olej lze použít i jako přísada do malt (cca 1% na pojivo (vápno,cement)), kdy neovlivňuje mechanické vlastnosti, ale současně činí omítky odolnější vodě a výkvětům.

 

 

Lněný olej raf. vč. DPH 0,5 l  60Kč, 1 l  85 Kč, 5 l 350 Kč,

25 l 1700 Kč.

 



Saflorový olej (bodlákový, světlicový)


Saflorový olej patří do skupiny vysýchavých olejů, jako olej lněný, tungový či makový, a tudíž lze využít pro podobné účely, tedy např. i k povrchové úpravě dřeva, kamene či textilu. Dosahuje se jeho použitím vyšší odolnosti povrchů vnějším vlivům- mechanickým i prostředí. Na rozdíl od lněného či tungového oleje je povrch upravený saflorovým olejem barevně stálejší, nedochází působením světla ke žloutnutí, tmavnutí.Na druhé straně tento olej méně odolává vnějším vlivům, než tyto jmenované. Saflorový olej je také součástí olejových malířských barev. Vlastností saflorového oleje lze využít i přídavkem do jiných olejů .

Saflorový olej je rostlinného původu, a jako takový se může lišit i složením dle původu. V tomto směru jsou dvě skupiny tohoto oleje- jeden pro potravinářské účely a druhý pro barvářské. Ten prvý se vyznačuje vysokým obsahem mononenasycených kyselin (kyselina olejová), druhý pak převahou polynenasycených kyselin (linoleinové kyseliny). Pro tento druhý účel nabízíme tento olej s následujícím složením:

Barva transparentní žlutá

Obsah vody a těkavých částic 0,02%

Nerozpustné částice 0,02%

Číslo kyselosti 0,25 mg KOH/g

Peroxidové číslo 1,5 mmol/kg

Obsah palmitové kyseliny 5,4 %

Obsah stearové kyseliny 1,9 %

Obsah olejové kyseliny 11,5 %

Obsah linoleinové kyseliny 80,0 %

 

Cena vč. DPH 0,5 l  120 Kč ,1 l  220 Kč , 5 l  1050 Kč




Parafinový olej farma

Parafinový olej se používá pro vodoodpudivou impregnaci např. dřeva v saunách. Lze vyuýít i pro masáže. Lze pouýít i jako mazivo tam, kde minerální oleje narušují např. pryž a pod.

 

Cena vč. DPH - 0,5 l 60 Kč, 1 l 100 Kč a 5 l 450 Kč + obaly.



 

D-limonen -citrusový terpen

D-limonen je vedlejší produkt při zpracování citrusových plodů a je biodegradovatelné rozpouštědlo vyskytující se jako hlavní složka extraktu získávaného z jejich slupek .Lze používat jako takový, nebo ve směsi s jinými rozpouštědly či jako emulzi ve vodných čistících přípravcích. Při jeho užití nabízí i výhodu jen neznatelné ,spíše příjemné vůně.Nevykazuje kancerogení či mutagení účínky.

D-limonen je jako citrusový terpen ideální jako ředidlo přírodních olejů, dále pak jako složka čistících přípravků zejména motorů, elektroniky. Odstraňuje asfalt, grafiti i další přilnávající povlaky. Je vhodný i jako složka čistících přípravků na ruce, sklo, tvrdé povrchy, podlahy, koberce, kovy.  Využívá se i při technologii 3D tisku.

Při práci s d-limonenem je třeba zabránit styku se silnými oxidanty,jako kyselinami, peroxidy a dalšími. Jedná se o hořlavinu, a proto je třeba jej chránit před teplotami nad 45 C, jiskrami, otevřeným plamenem.K hašení se nepoužívá voda, ale pěnové hasicí prostředky.

 

Cena d-limonenu- citrusového terpenu vč.DPH - 0,5 l 195 Kč, 1 l 360 Kč, 5 l 1750 Kč +evtl.obal, zásilkovné

 

Pomerančový olej potrav.

 

Pomerančový olej je za studena lisovaný vedlejší produkt při zpracování pomerančových plodů a je biodegradovatelné rozpouštědlo vyskytující se jako hlavní složka extraktu získávaného z jejich slupek .Lze používat jako takový, nebo ve směsi s jinými rozpouštědly či jako emulzi ve vodných čistících přípravcích. Při jeho užití nabízí i výhodu příjemné vůně.Nevykazuje kancerogení či mutagení účínky.

Pomerančový olej lze používat v potravinách, dále jako součást kosmetických výrobků .Je i ideální jako vonné ředidlo přírodních olejů, dále pak jako složka čistících přípravků zejména motorů, elektroniky. Odstraňuje asfalt, některá grafiti i další přilnávající povlaky. Je vhodný i jako složka čistících přípravků na ruce, sklo, tvrdé povrchy, podlahy, koberce, kovy. 

Při práci s d-limonenem je třeba zabránit styku se silnými oxidanty,jako kyselinami, peroxidy a dalšími. Jedná se o hořlavinu, a proto je třeba jej chránit před teplotami nad 45 C, jiskrami, otevřeným plamenem.K hašení se nepoužívá voda, ale pěnové hasicí prostředky.

 


Cena pomerančového oleje  potrav. vč. DPH 0,2 l 95 Kč ,0,5 l  240 Kč , 1 l 440Kč , 5 l 2100 Kč  + evtl. obal, zásilkovné.

 


 


 


Kontakt

Vladimír Fiala-FIMA Brno

ing.Vladimír Fiala,CSc

IČO 10547827

zaps.do OR u KS Brno,odd.A,vl.22 16.5.1990.

kanc.:Poděbradova 96,

provoz-sklad: Poděbradova 95/97

Brno 612 00

el.pošta: fima.fiala@iol.cz

Tel. 608 424 908

Po - Pá výdej a konzultace nejlépe po avizu

7:00 - 17:00 hod. na adrese skladu - Poděbradova 95/97

Prosím objednávky vč.-adresy a telefonu zasílejte

na výše uvedenou el. poštu či adresu kanceláře.

 


 

Odkazy - Doporučujeme

Statistiky návštěvníků

2
109
134498